Atatürk çiçeği, ev ortamında görüntüsünden dolayı dekoratif olarak tercih edilen bir çiçek türüdür. Uygun şartlarda yetiştirilirse ve doğru bakım yapılırsa uzun yıllar yaşayabilir. Çiçeğin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için uygun yere koyulması ldukça önemli bir durumdur. Peki Atatürk çiçeği evde nereye konur? Ev ortamı için en ideal yer, güneş ışığını doğrudan alan değil de dolaylı yoldan alan bir yer olmasıdır.

Örneğin, odanızda perdenin arkasına, yere veya masanın üzerine koyabilirsiniz. Doğrudan güneş ışığı alırsa, çiçeğin yapraklarında yanıklar oluşabilir. Ayrıca çiçeğin bulunduğu ortamın nem oranına dikkat edilmelidir ve olabildiğince sabit tutulmalıdır. Atatürk çiçeği 15 ile 23 derece arası sıcaklıkla en uygun şekilde yetişir. Soğuk havalarda, cam kenarından çiçeğe doğru soğuk hava gelmemesine veya petekten dolayı aşırı ısınmasına dikkat edilmelidir.

Sıcak havalarda ise klimadan gelen soğuk havanın çiçeğe doğrudan etki etmemesine özen gösterilmelidir. Ortamda hava akışı varsa bu durum çiçeğin yapraklarını dökmesine neden olabilir. Bu nedenden dolayı çiçeğin konumunun hava akımı olmayan ve sakin bir bölge olması oldukça önemlidir.

Atatürk Çiçeği Hangi Ortamı Sever?

Atatürk çiçeği tropikal bir çiçek olduğu için ılıman ve nemli ortamlarda en iyi şekilde yetişir. Açık alanlarda, sıcak ve doğrudan güneş almayan yerlerde büyür. Ev ortamında ise sıcaklığa dikkat edilmeli ve güneş ışığını dolaylı yoldan alan yerler tercih edilmelidir. Nem oranı bu çiçek için önemli olduğundan dolayı, evde yeterli nem yoksa çiçeğin etrafına su dolu bir kap koyarak nem oranını dengeleyebilirsiniz.

Çiçek karanlık bölgelerde durursa, yaprak renklerinde solma ve çiçeklenmesinde azalma görülebilir. Bundan dolayı direct güneş ışığı alan veya hiç güneş ışığı almayan yerler bu çiçek için uygun konumlanma olmayacaktır. Ayrıca Toprak kalitesi de oldukça önemlidir. Toprak seçerken, besin açısından zengin olmasına dikkat edilmelidir, killi ve fazla geçirgen topraklar seçilmelidir. Bu durumlara dikkat edilmezse, çiçeğin kökleri çürüyebilir ve besin ihtiyacını karşılayamaz.

Atatürk Çiçeğine Kaç Günde Bir Su Verilir?

Atatürk çiçeğinin sulama düzeni, çiçeğin sağlıklı bir şekilde büyümesini doğrudan etkileyen önemli bir faktördür. Sulama sıklığı mevsimlere göre değişiklik göstermektedir. Yaz aylarında çiçeğin toprağı hızlı kuruyacağı için haftada 2-3 kez sulama yapmak yeterli olacaktır. Kış aylarında ise çiçek dinlenme döneminde olacağı için ve hava soğuk olduğundan toprağı daha geç kuruyacağı için haftada 1 kez sulama yapmak yeterli olacaktır. Ancak sulama yapmadan önce toprağını kontrol etmeniz gerekmektedir. topağın üstü hafif kurumamışsa su vermemelisiniz.

Toprağın hafif kurumuş olması gerekmektedir ancak toparğı tamamen kurutmamaya veya çok sulu kalmamasına dikkat etmelisiniz. Fazla su çiçeğin köklerinin çürümesine neden olacaktır. Yani toprağın üstü sizin için bir ipucu olacaktır. Diğer önemli bir konu ise sulama yaptığınız suyunoda sıcaklığında olmasıdır. Su çok sıcak veya soğuk olursa çiçek ani sıcaklık değişiminden dolayı zarar görebilir. Ayrıca saksının altındaki deliklerden suyun akması gerekmektedir ve biriken su dökülmelidir.

Atatürk Çiçeği Yaprakları Dökülüyor Ne Yapmalıyım?

Atatürk çiçeğinin yapraklarını dökmesinin en büyük sebebi bakım hatalarıdır. Yaprak dökülmesi fark ettiğinizde sulama düzenini kontrol etmelisiniz. Aşırı ya da yetersiz sulama köklerin ve yaprakların zarar görmesine sebep olabilir. Eğer çiçek çok fazla sulandıysa toprağı tamamen kuruyana kadar bekleyip sulama düzenini yeniden planlamalısınız. Işık yetersizliği veya fazla ışık da çiçeğin yapraklarını dökmesine sebep olabilir. Ayrıca yaprak dökülmesi ile birlikte yapraklarda sararma ve lekeler görülürse çiçeği koruyucu ilaçlar tercih edilmelidir.