Sıcak iklimlerin çiçeği olan hanımeli güneş ışığının bol olduğu yerlerde sağlıkla gelişerek çiçek açar. Bu nedenle hanımeli çiçeği güneşi seven bir bitkidir. Ancak güneşi sevmesine rağmen, özellikle de yaz aylarında aşırı güneş ışığına maruz kalması bitkinin yapraklarındaki suyun kaybolmasına neden olacak ve hanımelinin daha cansız ve solgun görülmesine sebebiyet vermektedir. Bu yüzden hanımeli çiçeğinin bulunduğu bölgenin tam güneş ışığı alan ancak yarı gölge bir yerde konumlandırılması çiçeğin sağlığı ve gelişimi için uygun olacaktır.

Sağlıklı kalabilmesi için hanımeli çiçeğinin günde ortalama 4 ila 6 saat güneş ışığından faydalanması yeterli olacaktır. Güneş ışığının etkisiyle çiçeğiniz daha iyi fotosentez yaparak, çevrenize de daha faydalı hale gelecektir.

Hanımeli Çiçeğinin Anlamı Nedir?

Hanımeli çiçeğini tarihsel ve kültürel değeri oldukça yüksektir. Halk arasında çok farklı anlamları mevcuttur. Hanımeli çiçeğinin anlamı yaygın olarak aşk, sadakat ve bağlılık olarak bilinir. Hem mitolojide hem de halk arasında kullanılan en yaygın anlamları bunlardır. Bunun yanısıra, mutluluğu, huzuru ve duygusal dengenin de simgesi olarak anılan halk inanışları da mevcuttur.

İlişkilerine yeni bir başlangıç yapacak olan çiftlerin birbirine hanımeli hediye etmesi yeni başlangıçların sağlıklı ve güçlü olacağını simgeler. Taşıdığı anlamları sayesinde birçok şiirde de adından bahsettiren hanımeli çiçeğinin en kıymetli ve özel anlamı sizin ona yüklediğiniz anlamlar olacaktır.

Hanımeli Çiçeği Ne Zaman ve Nasıl Dikilir?

Hanımeli çiçeğinizden doğru ve en iyi verimi alabilmeniz için, hanımeli çiçeğinin ne zaman ve nasıl dikildiği oldukça önemlidir. Bu nedenle hanımelinin ilkbahar aylarında, toprağın kıştan kalan donlarının çözülmeye başlaması ve toprağın yeni yeni ısınmasıyla ekim zamanı başlamaktadır.

Havanın ılık olmaya başladığı mart ayının sonlarından itibaren dikim yapmak en doğrusu olacaktır. Bu dönemde topların doğal bir nem oranına sahip olmasından dolayı köklerin toprakla bütünleşmesi daha kolay olacaktır. Ayrıca hanımelinin bir ağaç yada çitin yanına dikilmesi çiçeğinizin sarmaşık yapıda büyümesi için bir destek olacağından çiçeğiniz daha yoğun ve gür bir görünüme sahip olacaktır. Dikim yapılan toprağın yaklaşık 30-40 cm derinliğinde olmasına özen gösterilmelidir.

Hanımeli Bakımı Nasıl Yapılır?

Çiçeğinizin uzun ömürlü olması ve sağlıkla büyümesi ve yaşayabilmesi için doğru bir bakım yapılması oldukça önemlidir. Hanımeli bakımının nasıl yapılacağı ise oldukça çok yönlü bir konudur. Doğru bir bakımın en temel adımı kesinlikle sulamadır. Çünkü doğru bir sulama bitkiniz için çok önemlidir. Hanımeli aşırı suya maruz kalmaması gereken ancak toprağı daima nemli olması gereken bir çiçektir. Doğru sulama çiçeğinize sağlandıktan sonraki diğer önemli adım ise gübrelemedir. Kaliteli bir gübre ile bitkinizin gerekli olan tüm vitaminleri almasını sağlayarak hanımelinizin coşmasını sağlayabilirsiniz. Son olarak çiçeğinize yapacağınız düzenli budama ile hanımelinizin canlı ve sağlıklı kalmasını destekleyebilirsiniz.

Hanımelinin Yaprakları Neden Sararır?

Hanımeli çiçeğinin yapraklarının sararmasının nedeni çeşitli sebeplere bağlı olabilmektedir. Yaprakların sararmış olması bitkinizin sağlıksız olduğuna dair bir işaret olabilmektedir. Aşırı sulama bitkinizin sararmasına sebebi olabilmektedir. Evet çiçeğiniz yetersiz sulandığında ve gereğinden fazla sulandığında sağlığını kaybederek sararacaktır. Aynı zamanda yeterli ışığa maruz kalmayan hanımeli çiçeği sağlıksız görünerek yapraklarını sarartacaktır.

Yetersiz gübreleme de bitkinizin sararmasına sebep olan bir diğer etken olacaktır. Bitkinin toprağı azot, demir ve magnezyum açısından zengin olmalıdır. Aksi taktirde çiçeğinizin yaprakları sararacak ve sağlıksız olacaktır. Bu nedenle besin eksikliklerine dikkat edilmesi ve giderilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda hanımeli soğuktan da korunması gereken bir bitkidir.