Küstüm Çiçeği, halk arasında oldukça popüler olan bir çiçektir. Küçük ve zarif olduğundan dolayı evlerde dekorasyon için sıkça tercih edilir. Bu çiçeğin ilginç olan özelliği ise dokun ulduğu zaman yapraklarını kapatarak tepki vermesidir. Sadece dokunulduğu zaman değil, yüksek sese maruz kaldığında da bu çiçek yapraklarını hızlı bir şekilde kapatır. Aslında çiçeğin yapraklarını kapatması bir savunma mekanizmasıdır. Yapraklarını kapatarak çevredeki tehlikelere karşı kendini korumaya çalışır. Bu özelliği sayesinde, böceklerden veya dışarıdan gelen diğer ani hareketlerden korunur. Aynı zamanda bu çiçek su kaybını azaltmak için de yapraklarını kapatabilir. Eğer küstüm çiçeğine sık sık dokunursak veya rahatsız edecek hareketlerde bulunursak, bu durum çiçeğin yavaş büyümesine neden olur.

Küstüm Çiçeği Nerede Durmalı?

Küstüm Çiçeği, açık ve kapalı alanlarda yetiştirilebilir. Bu çiçek güneş ışığını seven bir bitkidir, ancak uzun süre direkt olarak güneş ışığına maruz kalması yapraklarına zarar verebilir. Eğer bu çiçeği evde yetiştireceksek, güneş ışığı alan aydınlık ortamlarda konumlandırmalıyız. Aydınlık odalar veya hafif gölge olan yerler bu çiçek için ideal olacaktır. Ayrıca küstüm çiçeği tropikal bir bitkidir bundan dolayı nemli ve sıcak ortamlarda daha sağlıklı büyür.

Kapalı alanlarda rüzgârdan ve soğuktan korunması gerekmektedir. Ayrıca açık alanlarda da bu duruma dikkat edilmelidir ve tamamen güneş alan yerler bu çiçek için zararlı olabilir. Önemli olan diğer bir konu ise çiçeğin bulunduğu ortamda evcil hayvan, çocuk veya hareket eden cisimlerin bulunmamasıdır. Eğer evde evcil hayvan veya çocuk bulunuyorsa çiçeğin yüksek bir yerde yani hayvanların veya çocukların ulaşamayacağı yükseklikte olması gerekmektedir. Çünkü bu bitkinin dokunulduğu zaman yapraklarını kapatma özelliği çocukların ve hayvanların ilgisini çekecektir ve sürekli onunla oynamaya çalışacaklardır bu durumda çiçeğinizin ömrünü kısaltacaktır.

Küstüm Çiçeği Adı Nedir?

Bilimsel adı “Mimosa pudica” olan küstüm çiçeği, halk arasında nazar otu ve hassas bitki gibi isimlerle de bilinir. Latince ismi, onun narin yapısını ifade eder. Pudica kelimesi "utangaç" ya da "çekingen" anlamına gelir. Bu ismi almasının sebebi ise çiçeğe dokunulduğu zaman veya yüksek sese maruz kaldığı zaman yapraklarını kapatarak verdiği tepkiden dolayıdır.

Küstüm Çiçeği Ne Kadar Yaşar?

Küstüm çiçeği ortalama bir yıl yaşayan bir bitki olarak bilinir. Ancak çiçeğin yaşamasını etkileyen en büyük faktörler bakım ve uygun koşullardır. Eğer bakımları düzgün bir şekilde yapılır ve uygun ortamda yetiştirilirse 2 ila 3 yıl arasında yaşayabilir. Bakımlarını kısaca şöyle anlatabiliriz; düzenli sulama yapılması gerekmektedir, yaz aylarında haftada iki kez kış aylarında ise haftada bir kez sulamak bu çiçeğin su ihtiyacı için yeterli olacaktır. Ayrıca çiçeğin Toprağının ara ara havalandırarak köklerinin çürümesi engellenmelidir ve yılda bir kez toprak değişimi bu çiçeğin uzun süre yaşaması için etkili olacaktır.

Fazla budama işlemi yapmak bu çiçek için olumsuz etkiler yaratabilir çünkü budama yapmak istediğiniz zaman yaprakları kendini kapatacaktır. Diğer önemli bir konu ise çiçeğin uygun ışık alan bir yerde bulunmasıdır. Tüm bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda çiçeğin yaşama süresi 2 ila 3 yıl arasında olabilir.

Küstüm Çiçeği Ne Kadar Büyür?

Küstüm Çiçeği genel olarak 30 ila 60 cm arasında büyümektedir. Ancak yetiştiği ortam ve bakım şartları bu çiçeğin büyüme hızına doğrudan etkileyen faktörlerdir. Ayrıca toprak türü, ortamın nem oranı ve gübreleme işlemi de bu çiçeğin boyunu ve sağlıklı bir şekilde yetişmesini doğrudan etkiler.