Uzun ve gösterişli salkım çiçekleriyle dikkat çeken begonviller, tropikal iklimlere özgü rengarenk bir bitkidir. Tatil beldelerinde sürekli gördüğümüz begonvillerin genelde pembe rengine sıkça rastlarız. Sıcak havalarda hızla büyüyen begonviller doğru bakım şartlarının oluşturulması ile evlerde de kolaylıkla büyütülebilir. Peki Begonvil nasıl çoğaltılır? Bu bitkiler genellikle toprak altı köklerinden veya istekli dallardan çoğaltılabilir.

En yaygın çoğaltma yöntemi olarak ise çelikle çoğaltma yöntemi kullanılır. Bu yöntem bitkinin yeni bireyler oluşturmasına olanak sağlar. Eğer doğru uygulanırsa çok başarılı sonuçlar elde etmiş olursunuz. Çelikle çoğaltma metodunda sağlıklı bir begonviller en gelişmiş dallarından birini seçiniz. Ardından seçtiğiniz daldan 10-15 cm uzunluğunda ve üzerinde en az 4-5 adet yaprak olmasına özen gösteriniz. Sonrasında çelikleri en uçtan keserek dalın alt kısmındaki yaprakları temizleyin. Böylece köklenme için gerekli zemini hazırlamış olacaksınız.

Çelikleri nemli ve kaliteli bir toprak içeren saksıya dikiniz. Üst kısmını plastik bir katman ile kapatarak nem oranını yüksek tutmanız köklendirme işlemini hızlandırır. 2 ila 4 hafta sonrasında iyice köklenen çeliğinizi daha büyük bir saksıya alarak bakımına devam edebilirsiniz. Begonvil tohumu kullanmak yerine çelik metodunu kullanmak Begonvil çoğaltmak için daha garanti bir seçim olacaktır.

Begonvil Hangi Ayda Dikilir?

Sıcak iklimleri seven Begonvil hangi ayda dikilir? Begonvil çiçeğinin dikimi için ilkbahar veya yaz ayları tercih edilmelidir. Mart ve mayıs ayları Begonvil dikimi için en çok önerilen aylardandır. Sıcak aylarda nem oranı daha yüksek olacağından bitkinin sevdiği bir ortam koşulunda büyümesi ve köklerinin gelişmesi daha mümkün olacaktır. Toprağın sıcaklığının artması ile Begonvil çiçeğinin kökleri hızlıca yetişir ve bitki ortama kolayca adapte olur. Özellikle de soğuk iklimlerde Begonvil dikimi için kesinlikle ilkbaharın beklenmesi kritik bir nokta olacaktır.

Begonvil Kışın Nerede Durmalı?

Tropikal ve subtropikal iklimlerin çiçeği olan Begonviller sıcak ve nemli havaları severler. Anka Begonvil kışın nerede durmalı? Sorusu önemlidir. Begonvillerin kışın soğuktan mutlaka korunması gerekmektedir. Eğer Begonvil iç mekanda bakılıyor ise bu oldukça kolay sağlanır. Bitkinin sıcak ve nemli tutulması gerekir. Aynı zamanda şiddetli rüzgardan da kaçınması çiçek için önemlidir.

Evinizde sera artımı sağlandığı sürece kışın dahi begonviller sağlıklı kalmaya devam edebilmektedirler. Eğer ki begonvilleriniz dış mekanda yer alacaksa kesinlikle korunaklı bir bölgede olmalıdır ki kış boyu hayatta kalabilsinler. Kışın dinlenmeye geçen begonviller aşırı soğuk ve rüzgardan korundukları müddetçe fazla sulamaya da ihtiyaç duymadan baharda çiçek açmak üzere hazırlığa başlayacaklardır. Dış mekanlarda Begonvil yetiştiren kimseler çiçeklerini kış ayalarında seralara taşıyarak korumalarını sağlarlar. Veranda gibi korunaklı yerler begonvillerin kışı geçirmesi için uygundur.

Begonvil Çok Su İster Mi?

Begonviller su ihtiyaçları mevsime göre elbette değişecektir. Begonvil çok su ister mi? Sorusunun cevabı net bir şekilde evet değildir. Çünkü Begonvil çok fazla suyu seven bir çiçek değildir. Tropikal ortamların çiçeği olsa da Begonvil daha kuru bir toprağı sever. Tabi ki toprağın nemli olması önemli bir durumdur ancak aşırı su çiçeğin köklerinde çürüme meydana getirerek bitkinin ölümüne sebep olur.

Begonvilinizi sulamadan evvel toprağının tamamen kurumasına müsaade etmeniz, tam kuruma gerçekleştirdikten sonra toprağı nemlendirmeniz en doğru sulama yöntemi olacaktır. Kış aylarında begonvilin sulamasına daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Dinlenme döneminde olan begonvilin toprağı daha çok neme ihtiyaç duyar. Zaman geçtikçe çiçeğinizin ne kadar suya ihtiyaç duyduğunu gözlemleyerek çiçeğiniz için uygun su miktarı ve sulama aralığını belirleyebilirsiniz.