Kamelya çiçeği zarif yapısı, büyüleyici renkleri ile öne çıkan, pek çok dış mekan ve iç mekan dekorunda tercih edilen bir bitkidir. İlkbaharın gelişini müjdeleyen kamelyalar, zengin kültürel ve tarihi anlamlarıyla da bilinir. Özel bir bitki olan kamelya çiçeği hangi ortamda yetişir? Güzelliği ile çiçek yetiştiricilerinin ilgisini çeken bu bitkiler doğal olarak ormanlarda yetişir. Gölge yerleri seven kamelyalar, gölge yerler sevdiğinden genelde orman altlarında rastlanması mümkündür.
Özellikle Japonya, Çin ve Kore’de yaygın olarak yetiştirilir. Kamelyalar farklı ortamlara kolay olarak uyum sağlayabilen bir bitkidir. Ancak yapısı tropikal ve subtropikal iklimlerdir. Ancak soğuk iklimlerde yaşayabilen kamelya türleri de mevcuttur. Ancak bu türler de aşırı don olaylarına karşı hassastır. Gölge ve nemli yerlerde sağlıkla büyüyebilen bu bitkiler güneş ışığından uzak nemli ortamlarda yetiştirilmeye elverişlidir.
Kamelya Güneş Sever Mi?
Her bitki için gün ışığı önemlidir. Bitkiler doğrudan güneş ışığı almadan aydınlık yerlerde yetiştirilmelidir. Kamelya güneş sever mi? Sorusunun yanıtı ise doğrudan evet değildir. Özellikle öğlen güneşinin doğrudan temas ettiği yerlerden kamelya bitkilerinizi uzak tutmanız gerekmektedir.
Gölgeyi daha çok seven bu bitkiler için ağaçların altına veya balkonun yoğun güneş yerlerine konumlandırılması bitki sağlığı ve yaşamı için doğru olan seçimdir. Kamelyalar gölgeyi sevseler dahi yeteri ışık alamadıkları şartlarda solgun ve cansız görünmektedirler. Bu nedenle kamelyalara doğru ışık alabileceği ortamları sağlamak bitkinin sağlığı açısından kritik bir durum olacaktır.
Kamelya Çiçeği Diğer Adı Nedir?
18. Yüzyılda İtalyan bir botanikçi tarafından incelenen ve botanik dünyasındaki ismini ve yerini İtalyan botanikçinin soyadından alan camellia cinsi altında bulunan bir bitkidir. Kamelya çiçeğinin birçok farklı türü ve çeşidi olması yerel dillerde farklı isimlerle anılmasına sebep olmuştur.
Kamelya çiçeği diğer adı nedir? Dendiğinde akla gelen en popüler diğer ismi Şamdan çiçeğidir. Bu ismi çiçeğinin yapısı ve dallarının tıpkı bir şamdana benzetilmesinden meydana çıkmıştır. Özellikle Japon kültüründe yaygın olan bu bitkinin ismi bütün Japon kültürlerinde farklı farklı isimlerle anılmaktadır. Yerel kültürlere göre ismi değişen kamelya bitkisinin kültürel anlamlara göre değişmiş anlamlarına ve isimlerine rastlamak mümkündür.
Kamelya Hangi Ayda Çiçek Açar?
Özellikle ilkelim şartlarına göre çiçek açma zamanı değişse de kamelyalar kışın gittiğini ve artık baharın geldiğini tabiat aracılığı ile bize bildirir. Bu nedenle kamelya hangi ayda çiçek açar? Sorusunun yanıtı genellikle mart ayı olarak verilir. Martta başlayıp kasım ayına kadar çiçek açan kamelya türleri de mevcuttur. Çiçeklenme dönemi bitkinin bulunduğu coğrafyanın iklim yapısına göre değişkenlikler gösterebilmektedir. Aynı zamanda bitkilerin çiçeklenme zamanı ve çiçeklerinin verimliliği bakıldığı ortamla da doğru orantılı bir şekilde değişmektedir. Doğru bakım koşulları sağlanmadığı sürece mart ayı gelse dahi kamelyanız sağlığını koruyamadığı sebebiyle çiçek veremeyebilir.
Kamelya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Güzel ve karakteristik olan solgun renkleriyle ortamı güzelleştiren kamelya çiçeği bakımı nasıl yapılır? Kamelya çiçeğinin toprak özellikleri bu çiçeği büyütmek için temel yapı taşıdır. Asidik ve nemli toprakları seven bu bitkilerin toprak pH derecesi 5-6 arasında ayarlanmalıdır. Kök çürümesine aşırı meyilli olan kamelya çiçeğinin toprağı iyi bir drene sahip olmalıdır. Uygun toprak ortamının sağlanması arından bir diğer önemli nokta ise sulamadır.
Kamelyalar düzenli sulamaya ihtiyaç duyarlar. Aşırı sulamadan kaçınarak, sulama yalnızca toprak yüzeyi kurulduğunda yapılmalıdır. Kışın sulama miktarı azaltılmalıdır. Bunların yanında kaliteli gübreleme ve doğru ışık ortamlarının sağlanması kamelya bakımı için bilinmesi gereken temel kurallardır.